Menü Bezárás

DPF szűrő működése

DPF szűrő működése

A DPF szűrő, más néven koromcsapda ötlete onnan ered, hogy ha már mindenképp keletkezik korom a kocsi használata során, akkor alkalmazzunk egy szűrőt, ami „megfogja” a káros anyagokat. Ezzel csökken a légszennyezés, a kiszűrt egészségromboló részecskék nem kerülnek be a tüdőbe, és a vérbe, így csökkentve a rákos megbetegedés kockázatát. A cél tehát szent, az eszköz pedig maga a DPF (Diesel Partikulate Filter).

DPF szűrő működése

A DPF működése egyszerű. Röviden és tömören megfogalmazva, kiszűri a benzin égéséből visszamaradt kormot. Ennek köszönhetően vezetés közben nem húz az autó fekete csíkot maga mögött.

DPF, avagy egy „élő” labirintus

Ha kezünkbe kerül egy koromcsapda, láthatjuk, hogy nem annyira pofon egyszerű a történet. A szűrő sakktáblaszerű megjelenése kerül ilyenkor a szemünk elé, egy fekete-fehér rácsos háló, ami a ki-behaladás irányát szabályozza. Ha még mélyebbre ásunk, kiderül, hogy a sakktábla valójában egy labirintust rejt magában, ami a levegő áramlásának irányításáért felelős. A részecskeszűrő működése tehát egy jól megtervezett áramoltatási és szűrési folyamattal egyenlő.

DPF szűrő működése

 

Megtelt!

Logikus, hogy minden, amibe „pakolni” lehet, megtelik egyszer. Amikor a koromcsapda telítődik, valahogy el kell érni, hogy kiürüljön. Ekkor történik a kiégetés. A korom szó szerint elég (a szűrő regenerál), így újra hatékonyan hatékonnyá válik a részecskeszűrő működése. A szűrés ismét teljes gőzzel történik, majd aztán kiég a szemét, ismét szűr, újra kiégetés, és ez ismétlődik folyamatosan. Persze nem napi rendszerességgel regenerál az autó. Átlagosan 600-700 kilométerenként (extrém esetben 200 kilométerenként) telik meg annyira a szűrő, hogy a folyamat beinduljon.

Mit tehetünk, ha megtelt a DPF szűrő?

Itt megtudhatja: DPF szűrő tisztítás